Përmbushja e programit të qeverisë “Berisha 2” për Politikat Fiskale, Infrastrukturën dhe Energjinë dhe Politikën e Jashtme

30 Prill, 20230

Në ditën e sotme ne ju prezantojmë edhe matjen e besueshmërisë së premtimeve të partive politike kryesore në zgjedhjet e vitit 2009 në Politikat Fiskale, Infrastrukturën dhe Energjinë dhe Politikën e Jashtme

Në tabelën më poshtë, prezantohen krahas premtimeve të kryera gjatë fushatës zgjedhore 2009 edhe sasia e premtimeve që janë bërë pjesë e programit të qeverisë “Berisha 2”. Ndërsa në lidhje me nivelin e përmbushjes së programit qeverisës sipas sektorëve më lart, në kolonën e fundit është vlerësimi në tre nivele të ndryshme i përmbushjes së tyre. Me këtë vlerësim bazuar mbi dokumentet zyrtare të qeverisë dhe Kuvendit të Shqipërisë, si dhe matje nga media investigative ne ju paraqitim edhe nivelin e vërtetësisë së tyre sipas matjes së përgjegjshmërisë financiare të buxhetit.

Gjithë kjo përpjekje vjen me qëllimin e rikthimit të vëmendjes te zotimet aktuale per zgjedhjet vendore për të besuar në përmbushjen e tyre dhe per te orientuar me mire dhe politikanet e rinj qe te mos përsëritin te kaluarën.

PREMTIMET E PD PREMTIMET E LSI PËRFSHIRJA NË PROGRAMIN E QEVERISË “BERISHA 2” NIVELI I PËRMBUSHJES SË PROGRAMIT 2009 – 2013

POLITIKAT FISKALE DHE TAKSAT

Për të nxitur punësimin në zonat e varfra heqim taksat për bizneset për 5 vite. Qeveria merr përsipër kualifikimin, trajnimin dhe rikualifikimin e punëtorëve, paguan për ta primin dhe sigurimet shoqërore. Për çdo biznes të ri që do punësojë më shumë sesa pesë veta do të heqim tatim fitimin për disa vite Për të nxitur punësimin në zonat e varfra heqim taksat për bizneset për 5 vjet.  I PA PËRMBUSHUR [1]
Taksa e tabelës për bizneset do të përcaktohet me ligj dhe do të jetë vetëm 1 Euro Do të rishikojmë politikën e taksave për të ardhurat e individit, duke përjashtuar nga tatimi mbi të ardhurat të gjitha pagat deri në 25 mijë lekë të reja në muaj Taksa e tabelës për bizneset do të përcaktohet me ligj dhe do të jetë vetëm 1 Euro PËRMBUSHUR [2]
Përgjysmimi i TVSH-së për për produktet bazë, për produktet e shportës, si vaji, orizi, makaronat etj. nga 20% në 10 %. Plan për të ulur koston e jetesës, sidomos për produktet bazë, në mënyrë që të ndihmojmë në uljen e çmimeve Paga e mësuesit do të dyfishohet brenda mandatit të ardhshëm qeverisës I PA PËRMBUSHUR [3]
Do të subvencionojmë energjinë për 300 kilovat/ orë në muaj për familiarët e varfër
Për çdo vend të ri pune që do të krijohet do të heqim tatimin mbi fitimin deri në Dhjetor të vitit 2010, subvencionojmë sigurimet shoqërore në masën 50 për qind deri në fund të vitit 2011, dhe subvencionojmë 100 % sigurimet shoqërore
Do të synojmë që pagat në administratën publike të jenë plotësisht të konkurueshme me ato në sektorin privat
Rritje e menjëhershme e financimit të shëndetësisë në PBB deri në minimumin 4% në fund të mandatit qeverisës
Paga e mësuesit do të dyfishohet brenda mandatit të ardhshëm qeverisës
Heqja e menjëhershme e TVSH nga shërbimet e arsimit, si dhe ulja e detyrimeve të tjera, duke përfshirë edhe tatimin mbi fitimin
Synohet që deri në vitin 2010 të dyfishohen investimet për bujqësinë
Subvencionim për njësi produkti, pra subvencione për çdo kg. mish, grurë, fruta apo litër qumësht të prodhuar.
Stimujt fiskalë do të përqendrohen në mënyrë të veçantë tek agro-përpunimi, ku do të përjashtojnë nga tatimi mbi fitimin për tri vitet e para çdo biznes agro-përpunues
Do të ketë një fond të veçantë për garanci kreditimi, si dhe do të ketë zbritje të konsiderueshme nga tatimi për bizneset agro-përpunuese për punësimin
Rimbursim të plotë të çdo medikamenti që përdor mosha e tretë
Do ti favorizojmë me lehtësira fiskale, në veçanti, bizneset që punësojnë gra e sidomos ato që punësojnë kryefamiljare
Subvencionim në masën 50 %, të sigurimeve shoqërore për punëdhënësit deri në Dhjetor 2011 dhe heqjen e tatim-fitimit deri në Dhjetor 2010

INFRASTRUKTURA DHE ENERGJIA

Do të dyfishojmë prodhimin e naftës në katër vitet që vijnë Kundër mënyrës se privatizimit të OSSH sh.a. Ky do të jetë një nga privatizimet që do të rishikohet menjëherë me ardhjen në qeveri.  Do të dyfishojmë prodhimin e naftës në katër vitet që vijnë PËRMBUSHUR  [4]
Shfrytëzimi i potencialeve ujore dhe Shqipëria superfuqi të vogël energjetike në rajon Do të ndërtojmë në Durrës, Portin më të fuqishëm në Ballkan Shfrytëzimi i potencialeve ujore dhe Shqipëria superfuqi të vogël energjetike në rajon PËRMBUSHUR

 PJESËRISHT [5]

Filloi ndërtimin Parku energjetik në Lezhë me ndërtimin e centralit me biomasë të lëngshme 140 MË, investim 1.1 miliard Euro Do të jetë përgjegjësia, nderi dhe privilegji ynë të përfundojmë edhe rrugën e Kosovës edhe rrugën e bregdetit Filloi ndërtimin Parku energjetik në Lezhë me ndërtimin e centralit me biomasë të lëngshme 140 MË, investim 1.1 miliard euro I PA PËRMBUSHUR [6]
Katër vitet që vijnë nuk do të ketë familje shqiptare që të mos ketë ujë 24 orë Katër vitet që vijnë nuk do të ketë familje shqiptare që të mos ketë ujë 24 orë I PA PËRMBUSHUR [7]
Do ta përfundojmë dhe do ta inagurojmë Durrës-Kukës Do ta përfundojmë dhe do ta inagurojmë Durrës-Kukës të gjithë së bashku PËRMBUSHUR

 PJESËRISHT [8]

Do të ndërtojmë rrugën e re Tiranë – Krujë – Qafë Shtamë Lufta me program konkret kundër varfërisë dhe kundër monopoleve. Do ta çlirojmë Shqipërinë nga monopolet e Sali Berishës apo të kujtdo tjetër Do të ndërtojmë rrugën e re Tiranë – Krujë – Qafë Shtamë I PA PËRMBUSHUR [9]
Inaugurojmë Velipojë-Ulqin, së shpejti rruga Koman-Ferizë, së shpejti bypass i Shkodrës dhe Unaza e liqenit tuaj madhështor Të garantohen lehtësira fiskale për këtë industri. Koha për Veprim, që të ndihmojmë këta biznese (fason) që punësojnë mijëra shqiptarë Inaugurojmë Velipojë-Ulqin, së shpejti rruga Koman-Ferizë, bypass i Shkodrës dhe Unaza e liqenit tuaj madhështor I PA PËRMBUSHUR [10]
Rrogozhina do të nisë së shpejti by pass-in e saj Zgjidhja dhe konsolidimi i çështjes së pronësisë në Shqipëri është prioritet i programit qeverisës të LSI Rrogozhina do të nisë së shpejti by pass-in e saj PËRMBUSHUR [11]
Do të përfundojmë Rrugën e Arbrit Ne garantojmë legalizimin për t’i dhënë fund kësaj drame që keni ju gati dy dekada (pronat) Do të përfundojmë Rrugën e Arbrit I PA PËRMBUSHUR [12]
Do të përfundojmë rrugën Kardhiq-Delvinë

 

Do të përfundojmë rrugën Kardhiq-Delvinë I PA PËRMBUSHUR [13]
Do të fillojmë ndërtimin e autostradës Tiranë-Elbasan  Do të fillojmë ndërtimin e autostradës Tiranë-Elbasan PËRMBUSHUR [14]
Vlora do të ketë aeroportin e vet  Vlora do të ketë aeroportin e vet I PA PËRMBUSHUR [15]
Vlora ndër portet më të mëdha të Mesdheut me 50 mijë të punësuar, 2 miliard Euro investim I PA PËRMBUSHUR [16]
Ndërtojmë Parkun Industrial të Vlorës I PA PËRMBUSHUR [17]
Nuk do të ketë ndërprerje të energjisë për mungesë të saj I PA PËRMBUSHUR [18]
Autostrada Qafë Plloçë – Qukës, e cila do të përfundojë në fund të vitit 2010 Autostrada Qafë Plloçë – Qukës, e cila do të përfundojë në fund të vitit 2010 PËRMBUSHUR

 PJESËRISHT  [19]

Lidhim fshatrat e komunave me rrugë të asfaltuara me qendrat  Rrugë të asfaltuara të fshatrave me qendrat PËRMBUSHUR

 PJESËRISHT [20]

Shumë shpejt do të fillojë ndërtimin Boshti i Jugut që afron Sarandën me Tiranën PËRMBUSHUR

 PJESËRISHT  [21]

Fillon ndërtimi i rrugës Baldushk-Papër I PA PËRMBUSHUR [22]
Kemi gati 5.6 miliard Euro investime në 104 hidrocentrale, në 6 parqe industriale, në 4 parqe energjetike I PA PËRMBUSHUR [23]
60 mijë të punësuar në hidrocentralet në gjithë Shqipërinë I PA PËRMBUSHUR [24]
Mandatin e dytë Shqipëria eksportues i rëndësishëm i energjisë elektrike në Ballkan I PA PËRMBUSHUR [25]
Urbanizojmë plotësisht gjithë pjesën e Myzeqesë I PA PËRMBUSHUR [26]
Qeveria do të mbështesë financimin projektit për ndërtimin dhe sistemimin e tregut çam PËRMBUSHUR [27]
Tirana do të jetë në katër vite kryeqyteti me unazën më moderne dhe më të re në Europë I PA PËRMBUSHUR  [28]
Çdo fshat do të ketë ujësjellësin e tij, çdo familje shqiptare do ketë ujin brenda shtëpisë I PA PËRMBUSHUR [29]

POLITIKA E JASHTME

Liberalizim i plotë i regjimit të vizave brenda vitit të parë të mandatit të dytë Liberalizim i plotë i regjimit të vizave brenda vitit të parë të mandatit të dytë PËRMBUSHUR [30]
Do të realizojmë heqjen e vizave brenda rajonit deri në fund të vitit 2009, dhe do të realizojë lëvizjen e lirë në BE brenda një viti Do të realizojmë heqjen e vizave brenda rajonit deri në fund të vitit 2009 dhe do të realizojë lëvizjen e lirë në BE brenda një viti PËRMBUSHUR [31]

Në analizën e përmbushjes së programit të qeverisë “Berisha 2” vërehet se për:
– Politikat Fiskale janë përfshirë në programin qeverisës vetëm 3 nga 18 premtime. Nga 3 pika të programit qeverisës është përmbushur 1 pikë dhe nuk kanë arritur të përmbushen 2 pika të programit apo 47% e programit.
Infrastrukturën dhe Energjinë janë përfshirë në programin qeverisës vetëm 15 nga 21 premtime. Ndërkohë, janë shtuar të reja 11 pika në programin qeverisës. Nga 26 pika të programit qeverisës janë përmbushur 4 pika (15% e programit), si dhe janë përmbushur pjesërisht 5 pika të programit  (19% e programit). Nuk janë përmbushur 17 pika (66% e programit).
– Politikën e Jashtme nga 2 pika të programit qeverisës janë përmbushur 100% e programit.

Nëse klikoni te secila nga pikat e programit në kolonën e katërt do të shikoni edhe dokumentacionin që provon nivelin e përmbushjes së tyre. Referencat dokumentare janë marrë nga vetë aktiviteti i qeverisë për programin 2009 -2013.

Ditën e nesërme do të prezantojmë përmbushjen e premtimeve nga programi qeverisës 2013 – 2017 për Ekonominë.

[1] https://polifakt.al/meter/heqje-e-taksave-ne-zonat-e-varfra/
[2] https://polifakt.al/meter/ulje-e-takses-vendore/
[3] https://polifakt.al/meter/dyfishim-i-pages-se-mesuesit/
[4] https://polifakt.al/meter/dyfishimi-i-prodhimit-te-naftes/
[5] https://polifakt.al/meter/shfrytezimi-i-potencialeve-ujore/
[6] https://polifakt.al/meter/parku-energjetik-ne-lezhe/
[7] https://polifakt.al/meter/24-ore-uje-ne-familjet-shqiptare/
[8] https://polifakt.al/meter/perfundim-dhe-inagurim-i-rruges-durres-kukes/
[9] https://polifakt.al/meter/rruga-e-re-tirane-kruje-qafe-shtame/
[10] https://polifakt.al/meter/mirembajtje-dhe-ndertim-rrugesh-ne-veri/
[11] https://polifakt.al/meter/by-pass-i-rrogozhines/
[12] https://polifakt.al/meter/rruga-e-arbrit/
[13] https://polifakt.al/meter/rruga-kardhiq-delvine/
[14] https://polifakt.al/meter/autostrada-tirane-elbasan/
[15] https://polifakt.al/meter/aeroporti-i-vlores/
[16] https://polifakt.al/meter/vlora-me-50-mije-te-punesuar-dhe-2-miliard-euro-investim/
[17] https://polifakt.al/meter/parku-industrial-i-vlores/
[18] https://polifakt.al/meter/jo-nderprerje-te-energjise/
[19] https://polifakt.al/meter/perfundimi-qafe-plloce-qukes/
[20] https://polifakt.al/meter/rruge-te-asfaltuara-te-fshatrave-me-qendrat/
[21] https://polifakt.al/meter/ndertimi-i-boshtit-te-jugut/
[22] https://polifakt.al/meter/ndertimi-i-rruges-baldushk-paper/
[23] https://polifakt.al/meter/5-6-miliard-euro-investime-ne-energji/
[24] https://polifakt.al/meter/rritje-e-punesimi-ne-hidrocentrale/
[25] https://polifakt.al/meter/eksportues-i-rendesishem-i-energjise/
[26] https://polifakt.al/meter/urbanizimi-i-myzeqese/
[27] https://polifakt.al/meter/ndertimi-dhe-sistemimi-i-tregut-cam/
[28] https://polifakt.al/meter/unaza-moderne-e-tiranes/
[29] https://polifakt.al/meter/ujesjelles-ne-cdo-fshat-dhe-uje-ne-cdo-familje/
[30] https://polifakt.al/meter/liberalizim-i-vizave/
[31] https://polifakt.al/meter/levizja-e-lire-ne-be-brenda-nje-viti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *